Kiinteistönvälittäjille maksetaan ammattitaidosta ja rehellisyydestä

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kritisoi kiinteistönvälittäjien prosenttipalkkioita ja puhuu kiinteän välityspalkkion puolesta (AL 11.6.). Metsolan perustelut ontuvat.

Suomi on edelleen ainoa Pohjoismaa, jossa kuka tahansa saa ryhtyä kiinteistönvälittäjäksi ilman minkäänlaista ammattikoulutusta ja kokemusta.

Tästä syystä kiinteistönvälittäjien ammattitaidossa on valtavia eroja, mikä näkyy ja tuntuu asunnonomistajien kukkarossa myös muuten kuin välityspalkkioeroina.

Mikäli välittäjänä toimii henkilö, jolla ei ole minkäänlaista ammattikoulutusta, on varmasti perusteltua, että palkkana maksetaan harjoittelijan palkkio.

Vuokraturvan mallissa tietyn kokoiset kodit niputetaan yhteen palkkioluokkaan ja ilmeisesti uskotaan, että samanlaiset markkinointitoimenpiteet sopivat kaikkiin tilanteisiin. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa.

On paljon toimeksiantajia, jotka toivovat myyntiä niin sanotusti matalalla profiililla eivätkä halua lehti-ilmoittelua tai julkisia esittelyjä.

Mikäli koti myydään nopeasti, on se usein merkki siitä, että välittäjä ja toimeksiantaja ovat yhdessä löytäneet oikean hintatason vallitsevilla markkinoilla suhteessa ympäristössä myynnissä oleviin asuntoihin.

Tampereen seudulla myydään useita asuntoja kuukaudessa naapurin ylihinnoitellun asunnon avulla. Kiitoskukat siis naapurille!

Surullista on myös nähdä, että väärällä hinnalla myyntiin laitetut kodit kiertävät kiertopalkintoina välittäjiltä toisille ilman, että kukaan kertoo totuutta onnettomille omistajille.

Myös kiinteistönvälitysalalla hinta on laadun tae. Suurin osa toimeksiantajista on valmiita maksamaan ammattitaidosta ja rehellisyydestä oikean palkkion.

Luottokiinteistönvälittäjä antaa toimeksiantajalleen hyvät opastukset ja neuvot uudenkin kodin ostoon – myös silloin, kun uusi koti ei ole hänellä myynnissä. Tätä palvelua osaavat asunnonmyyjät todella arvostaa.

Kiinteistönvälittäjän koulutuksesta kertoo nimen perässä oleva lyhenne:

LKV = laillistettu kiinteistönvälittäjä tutkinto

YKV = ylemmän kiinteistönvälittäjän tutkinto

Kiat = kiinteistönvälittäjän ammattitutkinto

KED = kiinteistöedustajan tutkinto

Yksi vastaus artikkeliin ”Kiinteistönvälittäjille maksetaan ammattitaidosta ja rehellisyydestä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *